Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)Реферативна база даних (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Nikolova M$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
1.

Nikolova M. 
Influence of genotype and crop year on carotenoids content of peels from Bulgarian tomato cultivars [Електронний ресурс] / M. Nikolova, D. Taneva, Ts. Prokopov, M. Hadjikinova // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 470-479. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_7
Проведено дослідження з метою визначення впливу генотипу і року врожайності на кількість відхідних шкірок від шести болгарських культурних сортів помідорів, і вмісту каротиноїдів у отриманих шкірках. Шість болгарських сортів помідорів вирощувалися у відкритих польових умовах у науково-дослідному інституті овочевих культур Мариця, Пловдів, Болгарія. Дослідження спільної дії досліджуваних факторів на кількість відходів, що утворюються в процесі очищення, проведено двофакторним дисперсійним аналізом. Вміст каротиноїдів у відходах визначено рідинною хроматографією. Встановлено, що генотип помідорів має суттєвий вплив на відсоток отриманих із них шкірок і на вміст каротиноїдів в них. Середня масова частка шкірки помідорів, що зібрані у 2013 р., коливалася від 2,45 +- 0,13 до 5,33 +- 0,09 %. Найбільшу частку шкірок отримано з сортів "Каробета" і "Топаз". Для сортів помідорів, вирощених 2014 р., середня частка отриманих шкірок змінювалася від 2,98 +- 0,13 до 3,50 +- 0,25 %, а найвищу кількість шкірок отримано з сортів "Водолій Ф1" і "Каробета". Отримані шкірки в основному містять лікопен, бета-каротин і лютеїн. У перший рік врожаю найвищий вміст лікопену та лютеїну знайдено в шкірці сорту помідорів "Стелла", а сорт "Каробета" має високий вміст бета-каротину, в той час як на другому році дослідження більшість лікопену містилося в шкірках "Водолій Ф1", а бета-каротину та лютеїну - в шкірках томату "Стелла". Зі шкірки сортів помідорів "Стелла", "Топаз", "Водолій Ф1" і "Жаклін" отримали лікопен і бета-каротин, в той час як шкірки сортів "Меріголд" і "Каробета" були джерелом лише бета-каротину. Результати показали найбільший вплив генотипу помідорів на вміст лютеїну, далі йдуть вміст бета-каротину та частка шкірок. Встановлено, що умови навколишнього середовища сильно впливають на частку шкірок і вміст лікопену, у той час їх вплив на вміст бета-каротину є нижчим і ще нижчим на вміст лютеїну.
Попередній перегляд:   Завантажити - 486.836 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Nikolova M. 
Optimisation of organic solvent extraction of total carotenoids from bulgarian tomato processing waste [Електронний ресурс] / M. Nikolova, T. Prokopov, D. Taneva, N. Dimitrov // Харчова наука і технологія. - 2019. - Т. 13, Вип. 2. - С. 65-70. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2019_13_2_9
Попередній перегляд:   Завантажити - 875.595 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Daneva M. Y. 
Aspect of inclusive educational process in kindergarten in Bulgaria [Електронний ресурс] / M. Y. Daneva, M. K. Nikolova // Міжнародний науковий журнал "Інтернаука" . - 2022. - № 3. - С. 20-23. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/mnj_2022_3_6
Попередній перегляд:   Завантажити - 501.623 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського